02.05.2020

De beste Omega 3 visolie | Bron van EPA en DHA

Omega 3 visolie zijn meervoudige en onverzadigde vetzuren. Ons lichaam is niet in staat om deze vetzuren zelf aan te maken. We zijn daarom volledig afhankelijk van de voeding die we binnen krijgen. De Omega vetzuren verkrijgen we voornamelijk uit vette vis. De gezondheidsraad adviseert om eens per week een vette vis te consumeren. Helaas is uit onderzoek gebleken dat slechts 20% van de bevolking deze dosering haalt. Een visolie supplement is daarom voor de meesten een uitstekende aanvulling op je dagelijkse voeding. Visolie is een populair supplement. Dat komt voornamelijk omdat wij tegenwoordig te weinig vis eten en daardoor krijgen wij onvoldoende van de essentiële vetzuren EPA en DHA binnen.

Waarom moeten we visolie capsules slikken?

De één is gek op vis en de ander houdt er helemaal niet van. Maar hoe je het ook went of keert: visolie is goed voor je. Eet je geen of veel te weinig vis dan is een vervangend supplement zeker aan te bevelen. Jij wilt toch ook profiteren van de vele gezondheidsvoordelen? Gemiddeld genomen eten Nederlanders 70 gram vis per week. Dat kun je vergelijken met 1 keer in de 2 weken een stukje vis. Dat is veel te weinig. Dan zijn er ook nog mensen die nog veel minder of geen vis eten. De omega 3 vetzuren EPA en DHA zijn erg goed voor ons. Waar is visolie goed voor? Ze hebben onder andere een positieve invloed op ons hart, hersenfunctie, gezichtsvermogen en behoudt van een normaal bloeddruk (dit geldt bij een inname van 250 mg DHA en/of EPA per dag). Eet je dus nooit vis en vul je het ‘tekort’ aan deze essentiële vetzuren niet aan, dan kan je dus vele gezondheidsvoordelen mis. Een visolie supplement kan er dan voor zorgen dat je toch dagelijks aan de juiste hoeveelheden DHA en EPA komt om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

De gezondheidsvoordelen van visolie

Visolie en de daarbij behorende omega 3 vetzuren DHA en EPA brengen veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Deze gezondheidsvoordelen kunnen behaald worden bij een bepaalde innamehoeveelheid. Visolie is gezond en onder andere goed voor:

Goed voor het hart

Visolie is goed voor het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA

Instandhouding van een normale bloeddruk

Een visolie supplement kan ook gebruikt worden voor de instandhouding van een normale bloeddruk. Dit effect wordt behaald bij een dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA.

Ondersteunt de conditie van de ogen

Visolie is ook goed voor ons gezichtsvermogen mits een dagelijkse inname van 250 mg DHA.

Goed voor de hersenen

DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. De inname van DHA door een zwangere draagt ook bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Let op: Niet alle visolie tabletten zijn geschikt voor zwangere vrouwen.

DHA is goed voor de instandhouding van normale triglyceriden gehalten van het bloed

Een verhoging van het triglyceriden gehalten treedt op na elke maaltijd. Normaal gesproken daalt het gehalte in het bloed weer snel. Een verhoogd triglyceridengehalte kan zorgen voor het ontstaan van slagaderverkalking. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, die wetenschappelijk bewezen zijn, waarom visolie goed voor je is. Echter beweren veel wetenschappers dat visolie nog tal van andere gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. Echter is dit nog niet voldoende bewezen en daarom mogen we het, in verband met de Europese regelgeving, nog niet plaatsen op onze website.

Wat is nou de beste visolie?

Om er achter te komen wat nu de beste visolie is letten wij op de hoeveelheid EPA en DHA, de manier van vangen, de smaak en of de visolie gezuiverd is van gifstoffen zoals dioxines en andere zware metalen.

Welke vissoorten zijn het gezondst?

In vette vis zitten meer gunstige vetzuren dan in gewone vissoorten. Geschikte vette vissoorten zijn onder andere zalm, makreel, sardines en haring. Het maakt niet zo zeer uit of het verse vis of vis uit de diepvries of blik is. Onze voorkeur gaat altijd uit naar verse producten. Alleen al door eventuele toevoeging van conserveringsmiddelen. Qua visvetzuren maakt het echter niet uit.

Visolie supplementen zijn gezonde vervangers

Ons lichaam kan de Omega 3 vetzuren niet zelf aanmaken. Deze krijgen we alleen binnen via onze voeding. Je vindt deze vetzuren ook in krillolie, groenlipmossel en levertraan capsules. Voor diegene die te weinig vis eet is een Omega 3 visolie supplement aan te bevelen.

Waar is visolie goed voor?

Visolie bevat de omega 3 vetzuren DHA en EPA. Daardoor is visolie onder andere goed voor het hart, de instandhouding van een normale bloeddruk, hersenen en het ondersteunt de conditie van de ogen.

Hoeveel heb ik nodig van een visolie supplement?

Er is uitvoerig onderzoek gedaan naar de juiste doseringen van EPA en DHA om te profiteren van de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Wil je er maximaal van profiteren, probeer dan op z’n minst de volgende inname aan te houden;

 • Bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA en DHA [1]
 • Bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en/of EPA [2]

In de meeste gevallen komt dit neer op het dagelijks slikken van 1 á 2 visolie tabletten bij een maaltijd, bij voorkeur tijdens een maaltijd. Bijvoorbeeld bij het ontbijt of de lunch.

Wanneer kun je het beste visolie innemen?

Visolie kun je het beste innemen tijdens of vlak na de maaltijd. Het is per product afhankelijk hoe vaak je een visolie tablet of capsule moet nemen. Lees daarom altijd het gebruikersadvies.

Hoeveelheid EPA en DHA

Een goede visolie kun je herkennen aan de hoeveelheid EPA en DHA die het bevat. Dit is dé manier om aan te geven hoe goed een visolie is. Vaak zien we goedkopere merken adverteren met bijvoorbeeld: 1500 mg visolie per capsule. Dit zegt helemaal niks. Het is mooi dat er zoveel micro gram visolie in een capsule zit, maar wat zegt dit nu over de kwaliteit? In veel gevallen (de goedkopere versies) moet je meerdere visolie pillen slikken om hetzelfde effect te krijgen dan bij een iets duurdere visolie tablet. De uitdrukking ‘Goedkoop is duurkoop’ is helaas vaak het geval. Gunstige effecten, zoals hierboven genoemd, worden pas behaald bij een inname van 250 microgram DHA en/of EPA per dag.

Manier van vangen

Niet alleen EPA en DHA bepalen wat de beste visolie tabletten zijn. Visvangst zorgt nu eenmaal voor natuur en milieuproblemen. Er is tegenwoordig veel overbevissing waardoor bepaalde vissoorten het erg moeilijk hebben. Ook zeebodems worden bij sommige vangsten beschadigd. Daarom zijn er ook keurmerken in het leven geroepen die de visvangst controleert. Voorbeelden zijn het MSC keurmerk, ASC keurmerk en de VISwijzer. De keurmerken helpen de consument met het kiezen voor de beste visolie op het gebied van natuur en milieubelasting.

Er zijn 3 verschillende vereisten waar aan de visvangst moet voldoen:

 • Het visbestand moet gezond zijn en niet over bevist worden.
 • De visserij moet goed beheerd worden.
 • Er mogen geen negatieve effecten zijn op het ecosysteem.

Opname van DHA en EPA

Visolie komt voor in de vorm van triglyceriden. Dit is misschien een beetje ingewikkeld maar dit heeft te maken met de manier waarop je lichaam de visvetzuren opneemt. Een ander voorbeeld van vormen DHA en EPA is fosfolipiden. Deze opnamevorm komt terug bij krillolie. De visolie supplementen die wij aanbieden bevatten goede concentraties omega 3 vetzuren.

Smaak van de supplementen

Voor de gezondheid en het effect van visolie is de smaak misschien niet zo belangrijk. Toch is het wel prettig als je de visolie, tijdens de inname, niet proeft. Maar ook dat je er later geen last meer van hebt. Bij goedkopere varianten heb je vaak last van opboeren. Hierdoor heb je de hele dag nog ‘plezier’ van je geslikte capsules.

Gezuiverd van gifstoffen

Verder kun je ook nog onderzoeken of Omega 3 visolie wel gezuiverd is van gifstoffen zoals dioxines en andere zware metalen.

Wat is een Omega 3 vetzuur?

Omega 3 vetzuren zijn meervoudige en onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn:

 • Alfa-linoleenzuur (ALA)
 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)

EPA en DHA zijn omega 3 vetzuren die we voornamelijk in visolie terugvinden. ALA vinden we voornamelijk in plantaardige oliën zoals in lijnzaadolie en chiazaadolie. Je vindt ALA in kleine hoeveelheden ook terug in vlees en bladgroente. Optimal EFAs van Biotics is een product dat zowel ALA als EPA en DHA bevat.

Vette vis bevat meer Omega 3 visolie

Voornamelijk vette vis is een goede bron van Omega 3 visolie. Enkele voorbeelden zijn haring, zalm, forel, sardines en makreel. Deze vissen zijn zelf ook niet in staat om EPA en DHA aan te maken. De vissen halen de vetzuren uit algen. Witte en magere vissoorten bevat ook visvetzuren, alleen veel minder dan de vette soorten.

Omega 3 visolie voor vegetariërs

Als vegetariër eet je geen vlees of vis. Voor deze groep is een visolie supplement extra aan te bevelen omdat het veel lastiger is om voldoende Omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Zoals al vermeld halen vissen EPA en DHA uit algen. Dit is dan ook de Omega 3 bron voor vegetariërs. In ons assortiment vind je Omega 3 Algenolie van Vitortho. Dit product is speciaal ontwikkeld voor vegetariërs. De algenolie is 100% plantaardig en bevat een duurzame vorm van EPA en DHA.

Waar is Omega 3 visolie goed voor?

Omega 3 Visolie is gezond. Het speelt een rol bij diverse processen in ons lichaam. De gezondheidsvoordelen kunnen alleen behaald worden bij een bepaalde hoeveelheid EPA en DHA.

 • Goed voor de hersenen (DHA)
 • Goed voor het hart (dagelijkse inname 250 mg EPA en DHA)
 • Houdt je normale bloeddruk in stand (dagelijkse inname van 3 g EPA en DHA)
 • Ondersteunt het gezichtsvermogen (dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA)
 • Instandhouding van normale triglyceriden gehalten in het bloed (DHA)

Ook de foetus en zuigelingen hebben baat bij omega 3 visolie. De inname van DHA door een zwangere of door een moeder(bij borstvoeding) wordt doorgegeven aan de (toekomstige) kleine. Dit draagt bij aan de normale ontwikkelingen van de hersenen. Er zijn wetenschappers die meer gezondheidsvoordelen toeschrijven aan Omega 3 vetzuren. Hier wordt nog volop onderzoek na gedaan.

Essentiële vetzuren

We noemen een mineraal, vitamine of vetzuur essentieel zodra ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Aanvankelijk werd aangenomen dat alleen ALA essentieel is. Echter is de omzetting van ALA naar EPA en DHA inefficiënt. De meeste wetenschappers zijn dan ook van mening dat EPA en DHA ook als essentiële vetzuren moeten worden beschouwd.

Omega 3 in andere supplementen

Omega 3 is niet alleen in visolie te vinden. Je vindt het ook terug in Levertraan capsules, Krillolie en Groenlipmossel.

Levertraan

Levertraan kennen we vooral van vroeger. Wanneer de R in de maand zat kreeg iedereen dagelijks een lepel toegediend. Levertraan bevat ook Vitamine A en Vitamine D. Vroeger was de overdosering van potentieel toxische vitamine A een probleem. Dat was, na de vieze smaak, de reden dat steeds minder mensen levertraan gebruikten. Tegenwoordig bevat levertraan veilige dosis Vitamine A en wordt het gezuiverd tot smaakloze capsules. Levertraan wint ook steeds meer aan populariteit en we zien het product steeds vaker in het vitaminekastje staan.

Krillolie

Krillolie heeft best veel weg van visolie. In grote lijnen lijken ze dan ook op elkaar. Krillolie wordt gemaakt van krill. Dit is een klein garnaaltje dat in de wateren van Antarctica leeft. De krill garnaaltjes voeden zichzelf met plankton en algen. Zoals eerder al besproken zijn algen rijk aan Alfa-linoleenzuur. Krill zet ALA om in DHA en EPA. Krillolie is altijd duurzaam. De vangst in Antarctica staat onder toezicht van de Commision for the Conservation of The Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR).  Deze commissie zorgt er voor dat de vangst duurzaam en ecologisch verantwoord is. Dat heeft er toe geleid dat het Wereldnatuurfonds (WNF) Krill benoemd als de minst beviste soort ter wereld. De Biomassa komt hierdoor nooit in gevaar. Krillolie heeft ook anti oxidatieve eigenschappen. Zo bevat krillolie Astaxanthine en Vitamine E.

Groenlipmossel

Groenlipmossel is een relatief nieuw product. De mossel kom alleen voor in de wateren van Marlborough Sounds in Nieuw Zeeland. De naam dankt de mossel aan de groene schelprand. Groenlipmossel bevat een uniek palet aan omega 3 vetzuren.  Dit kunnen wel 30 verschillende vetzuren zijn. Zo vind je in dit product  de vetzuren ALA, SDA, ETE, DTA, DPA en het zeldzame ETA.

Voedingsadvies omtrent Omega 3 vetzuren

De gezondheidsraad is de instantie in Nederland die voedingsadviezen geeft met betrekking tot alle producten. Ook voor ALA, EPA en DHA hebben ze een voedingsadvies samengesteld.

Voor ALA geldt het advies dat 1% van de calorieën van ALA afkomstig is. Voor vrouwen, met een geadviseerde inname van 2000 kilocalorieën, komt dit neer op 2 gram ALA per dag. Mannen hebben een geadviseerde kilocalorieën inname van 2500. Dat komt neer op 3 gram ALA per dag.

Voor EPA en DHA geldt een geadviseerde inname van 200 milligram Omega 3 per dag. Dit houdt niet in dat je elke dag een kleine stukje vis moet eten. Eens per week  een portie vette vis is voldoende.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een Omega 3 visolie supplement?

Bij de aanschaf van een visolie supplement is het van belang om te kijken naar de hoeveelheid DHA en EPA in het supplement. Met name goedkopere supplementen laten deze informatie niet zien. Ze adverteren met 1000 mg visolie. Dit zegt niks over de kwaliteit van het product. In ons eigen assortiment houden we niet alleen rekening met de hoeveelheid EPA en DHA maar ook met de manier van vangen en de zuiverheid van het product.

Bepaal ook voor jezelf welk supplement goed voor je is. Als je zelden tot nooit vette vis eet is een hoger gedoseerd Omega 3 visolie supplement beter dan een laag gedoseerd supplement. Dit geldt natuurlijk andersom als je zo nu en dan een vette vis consumeert.  Lees de productomschrijvingen voor meer informatie.

Meest gestelde vragen omtrent Omega 3 visolie

Omega 3 visolie is onder andere goed voor de hersenen, het hart, bloeddruk, gezichtsvermogen en instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.

Is Omega 3 hetzelfde als visolie?

Omega 3 is een verzamelnaam voor bepaalde vetzuren. De bekendste zijn ALA, EPA en DHA. EPA en DHA zijn de vetzuren die we terugvinden in visolie. ALA is een Omega 3 vetzuur die we vooral vinden in plantaardige oliën.

Welke Omega 3 visolie is het beste?

Bij aanschaf van een visolie supplement is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid EPA en DHA. Sommige producten adverteren met een hoeveelheid visolie. Dit zegt echter niks over de kwaliteit van het product. Verder speelt duurzaamheid en zuiverheid een rol in het bepalen van het beste Omega 3 visolie supplement. Onze voorkeur gaat uit naar Bi Omega 1000 van Biotics. Dit supplement is hoog gedoseerd en kenmerkt zich door ongeëvenaarde zuiverheid en de lage gehaltes aan verontreinigingen.

In onze assortiment vind je de beste visolie supplementen. Wij selecteerden enkele hardlopers.

 • Bi Omega 1000: De Bi Omega serie van Biotics wordt als een van de betere Omega 3 Visolie supplementen ervaren. De vetzuren worden goed opgenomen en bevatten hoge concentraties EPA en DHA. Bi Omega kenmerkt zich door de ongeëvenaarde zuiverheid en de laagste gehalte aan verontreinigingen. Deze visolie boert ook niet op.
 • Bi Omega 500: Bi Omega 500 is het broertje van Bi Omega 1000. Het heeft dezelfde eigenschappen, alleen de doseringen zijn gehalveerd. Bi Omega 500 is door de lagere doseringen ook geschikt voor kinderen.
 • Bonusan Omega 3 Forte: De Omega 3 visolie van Bonusan kenmerkt zich door het MSC-keurmerk. Omega 3 Forte wordt gemaakt van koolvisolie en deze vis wordt duurzaam gevangen en verwerkt. Het keurmerk garandeert dat het ecosysteem zo minimaal mogelijk beschadigd wordt.
 • Bonusan Omega 3: Dit product van Bonusan is de goedkoopste visolie in ons assortiment.  Omega 3 van Bonusan is buitengewoon puur door een geavanceerd zuiveringsproces. Voor dit product worden geen bedreigde vissoorten gebruikt.
 • NTM Mega Fresh: Dit product van Nutramin bevat verse en on-geraffineerde visolie. De visvangst vindt plaats in de Noord-Atlantische oceaan en wordt binnen 75 minuten gecapsuleerd.

Bestel snel de beste omega 3 vetzuren bij Online Bio Company. Alle bestellingen voor 15:00 worden de volgende dag al bij jou thuisbezorgd. Profiteer nu van onze aanbiedingen en uitgebreide service en plaats snel via iDeal of Klarna een bestelling.

Contact

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.